D66 bereidt motie voor
HARLINGEN – ‘Tiny Houses’, een uit Noord-Amerika overgewaaide trend van slim ontworpen microwoningen. De D66-fractie vond het tijd om er in Harlingen aandacht aan te schenken en had voor de raadsvergadering van 9 februari een ‘motie vreemd’ voorbereid. Door omstandigheden was Arnoud Burkels, de indiener zelf, niet aanwezig. De raad besloot de behandeling uit te stellen tot de volgende vergadering. Met de indieners van de motie bespreekt de HC de achtergronden.
Door Gijs en Inge van Hesteren
Dit artikel is eerder gepubliceerd in de Harlinger Courant van 17 februari
Wat is een Tiny House? Volgens voorbeelden op de website van Stichting Tiny House Nederland lopen de slimme kleine woningen uiteen van micro, via mini tot small, met oppervlakten tussen de 25 en 65 vierkante meter. Sommige staan op wielen, andere hebben een echte fundering. De bouwmaterialen lopen uiteen van hout, klei en stro tot karton, gerecyclede kunststoffen en aluminium. Vaak zijn ze energieneutraal – zonnepanelen of aardwarmte zorgen voor licht en verwarming. Zelfwerkzaamheid speelt bij de bouw een belangrijke rol, maar steeds meer aannemers zijn bereid en in staat om maatwerk te leveren.
Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. De stichting stelt dat bouwers al snel aanlopen tegen regelgeving, zoals het Bouwbesluit 2012 en lokale bestemmingsplannen. Echter, aldus de stichting: ‘Eindeloze economische groei is niet langer houdbaar. Steeds meer consumeren, steeds grotere en duurdere spullen en huizen: daarvoor moeten we steeds harder werken en we hebben steeds minder tijd voor elkaar. Wat hebben we eigenlijk echt nodig voor een fijn leven? In een Tiny House kan je bewuster en duurzamer leven. Je krijgt meer tijd, geld, vrijheid en een goed gevoel’.

Tjepke van der Pol: “Randvoorwaarden zullen wel nodig zijn, maar laten we er zo vrij mogelijk mee omgaan.”
Friesland haakt aan
In de Randstad springen initiatieven als paddestoelen uit de grond, maar in het noorden zijn ze nog dun gezaaid. Mondjesmaat begint men in Friesland met proefprojecten in Leeuwarden en in Hardegarijp. Is Harlingen al klaar voor Tiny Houses? We vragen het aan Tjepke van der Pol en Arnoud Burkels, de twee leden van de D66-gemeenteraadsfractie.
Tjepke van der Pol: “Het vinden van een betaalbare woning is voor veel leeftijdscategorieën moeilijk, maar zeker woningzoekenden rond de twintig jaar vinden maken bijna geen kans op zelfstandige woonruimte. Bij de Bouwverenigng krijgen ze te maken met wachttijden van drie of vier jaar. Daarom zoeken ze alternatieven in andere gemeenten. Dat vinden we geen goede ontwikkeling.”
Arnoud Burkels: “Noordwest-Friesland is een krimpgebied. We hebben te maken met een verouderende bevolking. Kijk naar de nieuwe appartementengebouwen in het Havenkwartier. De Bouwvereniging heeft deze bedoeld voor een mix van leeftijdsgroepen. In de praktijk blijkt toch dat het overgrote deel wordt verhuurd aan zestigplussers.”
Van der Pol: “Laten we dan iets voor die jongeren doen. Dit idee past in een vrijgevochten stad als Harlingen.”
Burkels: “De woningmarkt van nu gaat heel erg uit van bepaalde doelgroepen. Echter, steeds meer mensen hebben heel andere wensen: pop-uphuizen, kleiner wonen, duurzamer, flexibeler, goedkoper. De trend van de Tiny Houses gaat daarmee hand in hand.”
Experiment in Harlingen
De D66’ers vinden dat er meer uit hun motie te halen is. Van der Pol: “Over drie weken, op 16 maart, komt dit onderwerp opnieuw op de raadsagenda. We zouden het erg leuk vinden als Harlingers ons vertellen of zij iets zien in het idee van ‘Tiny Houses’. Dan nemen we dat mee in een aangepaste motie. Geef je mening en denk niet meteen aan wat níet kan, maar wat wél kan.”
En Burkels: “Tjepke heeft na afloop van de raadsvergadering nagepraat met leden van andere fracties. We kregen het idee dat de meesten een experiment niet uit de weg zouden gaan. Misschien heeft zo’n project zelfs een sociaal element. Inbreidingsterreinen hebben we genoeg in de stad. Denk aan het Balkland, de Koemen of het terrein tussen de Koemen en de camping. Misschien de nog niet ingevulde stroken langs de N31, het Spaansenterrein of het vroegere Cumulantterrein aan de Hermesweg.”
Volgens een eerder bericht in de Harlinger Courant heeft ook projectontwikkelaar Wopke Klaver belangstelling getoond. D66 roept Harlingers op om mee te denken en waarschijnlijk gaat men de motie aanvullen met de vraag of de gemeente een brainstormavond organiseert. Alle ideeën zijn welkom, via www.d66harlingen.nl.
ik heb belangstelling. wil graag soberder wonen op een landelijke plek.
Beste Riemje, je kunt je het beste wenden tot D66 Harlingen, als je je belangstelling wilt omzetten in daden. Wij hebben er alleen maar over geschreven.
Met vriendelijke groet,
Gijs van hesteren