“Dat ik hier ooit zou wonen, dat had ik vroeger nooit gedacht.”
HARLINGEN – De meeste Harlingers zal het niet ontgaan zijn: weerman Piet Paulusma verruilde onlangs zijn woning aan de Rietgans voor een herenhuis aan het Franekereind. De combinatie van locatie, wonen en werken is veel praktischer, zegt hij zelf. Prettige bijkomstigheid: de stad Harlingen kan zich geen betere reclame wensen.
Tekst en foto’s: © Festina Lente, Gijs en Inge van Hesteren
Piet in zijn Weerkamer, met op de computermonitor een oude foto van zijn nieuwe woon-werkpand aan het Franekereind. De gashouder stond er nog.
“Een prachtig stijlvol gebouw, maar een notabele zal ik nooit worden! Dat past niet bij mij.” Piet Paulusma refereert aan de geschiedenis van het kapitale pand, waarin hij sinds Pinksteren zijn domicilie heeft gekozen. Volgens de website www.kleinekerkstraat.nl is het gebouw in 1858 als woonhuis gebouwd door Jacobus Hannema en zijn vrouw Margaretha Fontein. Later werd het bewoond door Johan Hora Adema, burgemeester van Harlingen tussen 1896 en 1914. In de twintigste eeuw hielden de gasfabriek en de gemeenteontvanger er kantoor.
Het klassiek vormgegeven pand is verregaand gerestaureerd door de vorige eigenaar, het computerbedrijf van Dirk Pathuis. “Drie maanden zitten we hier nu. Pathuis had hier al heel veel verbeterd,” zegt Paulusma tijdens de rondleiding door het huis. “Isolatie, bedrading, trappenhuis, buitenkant. Wij hebben het stokje overgenomen en op onze beurt veel gedaan. We wilden terug naar de oude stijl. Overal nieuwe klassiek gestucte plafonds, het woongedeelte hebben we opnieuw ingericht, de badkamer, de keuken – alles hebben we gerestyled. Ja, ook de kleur van de buitenmuren. Dat geel van Pathuis was best mooi, maar niet ieders smaak. Wit vind ik veel beter passen. We zijn nog lang niet klaar, maar we kunnen wonen en werken.”
De kelderruimtes doen nog herinneren aan de negentiende-eeuwse voorgeschiedenis van het herenhuis. Harlinger aardewerk en een ouderwetse gootsteen, in wat ooit de personeelskeuken moet zijn geweest.
“Aan de Rietgans woonden we aan de rand van de stad, met uitzicht over het open veld. Ruim en mooi. Maar we moesten werken vanuit de verbouwde garage. Wat meer ruimte, licht en lucht, dat leek me aangenaam. We hebben een beetje rondgekeken. Over dit pand zei ik nog tegen mijn dochter: ‘heel mooi, maar het is vast te groot en te duur; dat kunnen we nooit betalen’. Toch zijn we op een middag bij de makelaar binnengestapt. We hebben het pand bezichtigd en ik was meteen verkocht, zeker toen de prijs ook bleek mee te vallen. Een lot uit de loterij, op een unieke plek in de stad. Aan de indeling hebben we niets veranderd. Het is al heel lang in gebruik geweest als kantoor met erboven woonruimte. Precies wat ik zocht.”
Zonsopgang
Piet neemt ons mee naar het in het dak uitgespaarde balkon. Daar neemt hij elke dag zijn weerpraatje voor Omrop Fryslân op, zoals trouwe kijkers kunnen bevestigen. “Moet je eens kijken wat een mooi uitzicht. Ontzettend leuk, hier vanuit dit hoekje van de stad. Er gebeurt altijd wat, de hele dag door.”
’s Ochtends heeft Piet de zonsopgang gefilmd. Oranjerood strijklicht over havenkranen en verre windmolens langs de A7. “Dit ga ik gebruiken voor de uitzending van vanavond. Prachtig toch? Ja, ik monteer alle beelden zelf, tot een uitzendklaar pakket. Ben ik een kwartiertje tot een half uur mee bezig.”
Piet Paulusma op de plek waar de dakkapel plaats heeft gemaakt voor een ruim dakterras. De camera van Omrop Fryslân is vast gemonteerd, klaar voor dagelijks gebruik. “Iedere dag, jazeker, en als het regent sta ik in de regen. Dat hoort erbij.”
Van Harlingers en mensen van buiten de stad krijgt Piet Paulusma heel veel positieve reacties op de verhuizing. Hij is een Bekende Harlinger en een Bekende Nederlander inmiddels. Een ouweseun is hij niet. Geboren is hij in Tzum en via Franeker en Herbayum belandde hij uiteindelijk in Harlingen. Nu hij er toch is, trekt hij met zijn meteodiensten doorlopend de aandacht naar de stad en de nabije omgeving. “Toen ik jong was kwam ik wel eens voorbij deze plek. Dat ik hier ooit zou wonen, dat had ik vroeger nooit gedacht.”
Piet praat er met veel plezier over. Maar als het gesprek verschuift naar het weer wordt hij pas echt enthousiast. Hoe kan het ook anders. Aan het slot van ons bezoek hebben we Piet naar de vooruitzichten voor de Visserijdagen gevraagd. “Het weer gaat verbeteren, dat staat vast. Er komt zeker nog een nazomer. Volg de berichten!”
Hij laat ons de montagestudio zien, de weerkamer, de microfoon voor Radio 10, de headset voor het radioweerbericht van Omrop Fryslân. “Ons weerbericht is altijd een beetje anders dan dat van De Bilt. In de meteowereld heeft een stevige discussie gewoed. Windkracht in knopen of meters per seconde, of in Beaufort? De scheepvaart en de watersport zijn gewend aan het laatste. Zij zijn degenen die er het meeste belang bij hebben. Bovendien, hier in het noorden waait het altijd een paar beaufortjes meer dan tussen de bomen en flats in de Randstad. De beelden van buienradar zijn altijd een momentopname, vooral als je naar de beelden van de vooruitzichten kijkt.
Dit artikel verscheen eerder in de Harlinger Courant van 29 augustus 2014.
Tekst en foto’s: © Festina Lente, Gijs en Inge van Hesteren
Beste medewerker,
Graag zou ik in contact via de e-mail willen komen met Inge of Gijs van Hesteren ivm het verschijnen van een jubileumuitgave 40 jaar Medisch Centrum Warmenhuizen en de Boelie van Hesteren Stichting.
Kunt u mij helpen?
Hartelijk dank,
Francis Veerman