‘Crisis, wisselvallige zomer en nieuwe belastingen’
Dit artikel werd gepubliceerd in de Harlinger Courant van 28 juli 2015.
HARLINGEN – Afgelopen weekend hield een zomerstorm huis onder het geboomte in Harlingen. De Libanese groentemarkt ontsnapte ternauwernood aan een omwaaiende boom. Slechts wat schampsporen op de gevel van de ‘Al Batoul Markt’ getuigen nog van de calamiteit. Een en ander verleidde winkelier Ahmed Trad tot een uiteenzetting over de stand van zaken in de Harlinger detailhandel.
Tekst en foto: Gijs en Inge van Hesteren

Ahmed Trad is afkomstig uit de Libanon. De naam van zijn winkel ‘Maria Al Batoul’ betekent ‘de Maagd Maria’. Over de omgevallen boom: “Zulke bomen zijn gewoon veel te groot voor een winkelstraat. Gevaarlijk als ze omwaaien. Een metertje of twee, drie, dat zou beter zijn. Voor de terrasjes en winkels ook!”
“De Nederlandse zomer is toch al kort, maar met een zomer als deze heeft onze omzet extra zwaar te lijden. Af en toe hebben we een dagje mooi weer en dan zie je dat de stad vol mensen stroomt. Maar als het langer warm en zonnig is wordt het weer stil. De toeristen gaan naar het strand en wij zien ze niet. En zodra het koud is, zoals deze week, komen ze al helemaal niet. En dus verdienen we niets. Ik praat niet alleen voor mezelf, hoor. Vraag maar aan de restaurants, café’s en winkels om me heen. Die zullen je hetzelfde vertellen. Intussen blijven de rekeningen gewoon binnenkomen. Terug in 2008, 2009 was dat helemaal geen punt. De rekeningen kon ik makkelijk betalen. Maar toen kwam de crisis en nu wordt het echt heel moeilijk.
“Ik zit al lang in Nederland, hoor, al zestien jaar. Ik ben bijna over de datum!” grapt hij. Hier spreekt een echte groenteboer, goedlachs en gevat. “Eerst woonden we in Oosterbierum. Heel leuk dorp, aardige mensen, maar daar was ook iedereen over de datum. Kinderen waren er steeds minder in het dorp. Niet leuk voor die van ons. Daarom zijn we in Harlingen gaan wonen. Intussen groeien ze op, we hebben er nog twee thuis. We twijfelen nu of we door moeten gaan in Harlingen. Elk jaar wordt het minder, terwijl de lasten hoger worden.”
Trad doelt op alle belastingen die hij moet betalen. “Je hebt de gemeentebelasting, gas, water, licht, pandhuur , reingingsrechten, noem maar op. Al die instanties zitten krap en dus verhogen ze de bedragen. Maar wij hebben het ook niet in onze broekzak. Nu weer de reclamebelasting. Waar is dat nou voor nodig? Het is nog verplicht ook, zelfs als ik de reclame van mijn gevel zou afhalen. De crisis is zwaar voor iedereen, zeker voor winkeliers. In plaats van een beetje met ons mee te denken, verzint de gemeente nieuwe belastingen. En dan sturen ze nog aanmaningen en dwangbevelen ook. Niet normaal toch?
“We hebben familie in Amsterdam. Die zegt steeds, kom toch naar hier toe. De hele stad zit propvol mensen en toeristen. Hier kan je wél een goede omzet maken. Misschien doen we dat. Maar voor Harlingen is dat niet goed. Wéér een winkel minder in het centrum.”