Eigenaren AJS en Matchless bezoeken Harlingen Koningsbuurt
Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de Harlinger Courant van 27 april 20154 en in het juninummer van ‘Satisfaction Guaranteed’, het maandblad van de AJS en Matchless Vereniging Nederland.
HARLINGEN – Voor het eerst in tien jaar organiseerde de Nederlandse AJS en Matchless Vereniging het afgelopen weekend de 12-Provinciënrally. De bijna veertigjarige motorclub richt zich op deze twee motormerken. Al sinds begin jaren zestig zijn de poorten van de fabriek gesloten, maar voor de eigenaren is het nog lang niet afgelopen.
Tekst en foto’s Gijs en Inge van Hesteren

Afkomstig uit de Zaanstreek, maken Rob Hazen (links) en zijn broer Rian Hazen zich klaar om hun weg te vervolgen. “De regenlaarzen kunnen weer opgeborgen!”
Hoewel, ook onder hen slaat de vergrijzing een beetje toe. Hun gemiddelde leeftijd ligt intussen boven de zestig. Het weerhoudt hen niet van grootse ondernemingen, zoals deze tocht door de twaalf provincies van ons land. Dit weekend waren de drie noordelijke provincies aan de beurt. Een vijfentwintigtal clubleden liet zich niet afschrikken door het natte, wisselvallige weer en meldde zich bij de eerste stempelpost in de Koningsbuurt te Harlingen.
“Een barre tocht met véél regen en motorlaarzen vol water!” zei Roel Blom. Samen met zijn maat Gerrit Oskam bleef hij slapen in Harlingen, in het Heerenlogement, waar Blom voor zijn werk als pijpenlegger al eerder had overnacht.
De ouderdom van de motoren heeft gelijke tred gehouden met de eigenaren. De nieuwste motor was gebouwd in 1962, de oudste stamde uit 1940. Op één dag van Soesterberg naar het noorden en weer terug, daar draaiden Jack Brouwer en zijn machine hun hand niet voor om. Nou ja, een hangende gasschuif gooide roet in het eten, maar met een vijl en schuurpapier kwam dat allemaal in orde. Ook anderen hadden wat problemen ervaren: een lichte valpartij op een gladde rotonde, een uitgelopen wiellager, wegopbrekingen die hadden geleid tot verdwalen.
Het hoorde er allemaal bij. Het weer klaarde op, de zestigers en zeventigers wrongen hun handschoenen uit, genoten van koffie met suikerbrood (voor sommigen een primeur) en vervolgden hun weg, naar het Groningse Middelstum of het Drentse Nieuwlande.