Een artikel, geschreven voor de website van SAM Motorsport
De Classic TT van Elst op 3 juni was een beetje vochtig en het was de koudste zomerdag sinds 1975. Echt Noordzeeweer. Maar de thuisblijvers hadden ongelijk. “Ik heb geklappertand, me droog geföhnd in de airco van de auto, ik ben weer natgeregend en heb vooral onwijs genoten. Ik durf te zeggen: de mooiste racedag tot nu toe!”, stelde Willem Dalmeijer. Inderdaad, goed gezegd. Voor het dertigtal rijders en het publiek dat dapper de buien en de kou trotseerde was het een topevenement. Borg daarvoor stonden het prachtige tijdelijke circuit, stug doorzetten door de plaatselijke organisatie, de inzet van alle vrijwilligers en de natte voeten van de coureurs die tóch gingen rijden.
Rob Koelewijn zweeft over de ‘Aamer Bult’, de Ballaugh Bridge van Elst.
Foto: Festina Lente, Inge van Hesteren
Helaas, voordat het zover was waren er al vele voorinschrijvers niet komen opdagen. Zij hadden ongetwijfeld de weerberichten gehoord. En van de rijders die zich wél aan het begin van de dag hadden gemeld maakte een groot deel rechtsomkeert. Zij wilden lijf, leden en machine niet in de waagschaal stellen op het natte circuit. Op zich een te respecteren besluit.
TT-CIRCUIT
Echter, de overgebleven, pakweg dertig mannen en vrouwen trokken hun leren pak aan en zij gingen tóch rijden. Daarmee maakten zij een duidelijke ‘statement’: het kan tóch leuk zijn in de regen. En dat was het ook. Het circuit leek op dat van Assen: strak asfalt met handenvol grip. Dat leverde een ongevallenvrije demo op. De coureurs pasten hun tempo aan en genoten evenzeer. Het geestdriftige publiek was oprecht geïnteresseerd in rijders en machines.

Jan van Dam, de motor van de Classic TT Elst. Foto Festina Lente, Inge van Hesteren
Ondanks het uitgedunde deelnemersveld dus een geslaagde demo. Of toch niet? De lokale organisatie, met als kopman Jan van Dam (zie foto hiernaast), had een bittere pil weg te slikken. Maandenlang had men bergen verzet en behoorlijke kosten gemaakt. Alleen uit de verkoop van toeschouwerstickets konden die terugverdiend worden. Door de regen vielen de aantallen natuurlijk tegen. Het zette ons aan het denken. Voor demorijders is het van belang dat lokale organisatoren de demo’s leuk blijven vinden. Zij zijn het levensbloed voor onze evenementen, bij mooi én slecht weer. Daarom is het van groot belang dat we komen rijden. Ook en juist vooral als we de kans lopen om natte voeten op te lopen.
Niks aan de hand als het regent, want zoals Gerry Hemsens het stelde, Boet van Dulmen citerend: ‘Je moet je aanpassen aan het circuit.”
MEDISCH TEAM FIRE FIRST
Ook hier was weer het medisch team aanwezig van SAM-sponsor Fire First, dat tevens zorgt voor de portofoons. Een belangrijke en onvervangbare bijdrage aan de veiligheid van rijders en toeschouwers!
Zonder vrijwilligers wordt het niets.