‘Tiny Houses inpassen in volkshuisvestingsbeleid’
Op 9 maart trok de D66-fractie op het laatste moment een motie in over de recente trend voor ‘Tiny Houses’. Door omstandigheden was indiener Arnoud Burkels afwezig en de behandeling werd uitgesteld tot de volgende vergadering. Naar aanleiding van het D66-plan sprak de Harlinger Courant met de portefeuillehoudster, wethouder Maria le Roy. Zij had begrip voor het aanhouden van de motie, maar als het aan haar had gelegen was deze direct al aan de orde gekomen. Zij heeft een uitgesproken visie op het verschijnsel en geeft alvast een voorzet voor de komende raadsvergadering.
Door Gijs en Inge van Hesteren
“Soms haken op hetzelfde moment vanuit allerlei hoeken mensen aan bij een idee. Dat lijkt hier het geval. Op BNR Nieuwsradio had ik al eens iets gehoord en onlangs bekeek ik een televisieuitzending: ‘Marjolijn in het klein’. Die heeft me bijzonder aan het denken gezet”, vertelt Maria le Roy. “Het programma ging over Marjolijn Jonker uit Alkmaar. Zij woont sinds mei 2016 in een Tiny House.”
Via de media, maar ook via haar Facebookpagina en een weblog deelt zij haar ervaringen em ze heeft intussen enige roem verworven als ambassadeur voor de Tiny Housebeweging en als projectleider voor Stichting Tiny House Nederland.
Maria le Roy: “Dit is een onderwerp waarmee ik als wethouder voor volkshuisvesting voortdurend bezig ben. De uitgangspunten passen heel goed bij het lopende beleid van de gemeente Harlingen. Graag ga ik er zo voortvarend mogelijk mee aan de slag. Ik had het niet erg gevonden als D66 de motie toch had voorgelegd aan de raad. Dan hadden we eerder geweten of de gemeenteraad er brood in ziet. Nu is dit alles een maand opgeschoven. Nou ja, ik heb er begrip voor dat Arnoud Burkels dit graag zelf wilde presenteren.”
Actueel
“In Harlingen bestaat er vast en zeker een doelgroep voor deze kleine huisjes. Zoals de motie van D66 stelt, er bestaat een tekort aan woningen voor starters, alleenstaanden en kleine huishoudens. Ik denk zelf vooral aan jeugd en jongvolwassenen. Zij hebben in het huidige huisvestingsbeleid een probleem. Er is een goede kans dat een project met Tiny Houses hen aanspreekt; jongeren denken veel minder in termen van bezit en zolang ze hier werk kunnen vinden blijven ze hier graag wonen.”
“Of Tiny Houses geschikt zouden zijn voor ouderen? Ik weet het niet. Het is de vraag of senioren met rollator hun kont kunnen keren. Ik denk dat zij veel meer ruimte vragen dan zo’n minihuisje kan bieden. Maar je weet het niet, natuurlijk.”
Aanpak
“De beste aanpak, om mee te beginnen, lijkt mij een marktverkenning, een onderzoek onder de potentiële doelgroepen. Misschien is een informatieavond daarvoor een goede start. D66 verzoekt in haar motie of het college binnen drie maanden een voorstel klaar heeft, onder meer voor een locatie. Dat vind ik wel erg kort. Graag zouden we de zaak eerst goed willen bekijken en bespreken met belanghebbenden. Bijvoorbeeld, gaat het om huur of om koop? Hoe ga je om met de wettelijke bouwkundige eisen? Moeten deze huisjes echt helemaal zelfvoorzienend zijn? Hebben we een geschikt bouwterrein? Volgen we de aanbevelingen van Stichting Tiny Houses Nederland of ontwikkelen we een eigen variant?”
“De vraag vanuit de samenleving is waarschijnlijk aanwezig. Een nieuw verschijnsel als Tiny Houses hoort daarbij. Harlingen probeert een aantrekkelijke woongemeente te zijn en moet daar op inhaken. De volgende stap: misschien een werkbezoek aan het project dat momenteel speelt in Hardegarijp. Men is daar bezig met vijf woningen. We kunnen vast en zeker veel opsteken van de ervaringen daar. Een bezoek aan die mevrouw Marjolijn Jonker in Alkmaar lijkt me ook nuttig. Ik noemde al de mogelijkheid van een publieksavond in Harlingen. Misschien is zij bereid om ons tijdens zo’n bijeenkomst te vertellen over haar ervaringen ”