Sjoemelende Volkswagens topje van de ijsberg
HARLINGEN – Door onderzoekers in de Verenigde Staten liet Volkswagen zich onlangs betrappen op frauduleuze ingrepen in de software van hun dieselmotoren. Hierdoor kwamen de auto’s bij tests veel milieuvriendelijker uit de bus dan ze in de praktijk waar konden maken. Een onterecht concurrentievoordeel. De term ‘sjoemelsoftware’ is intussen uitgeroepen tot Woord van het Jaar.
Landelijke kranten en televisie volgen de zaak op de voet, evenals de politiek, de RDW en de Belastingdienst. Vorige week schreven de kranten dat ook de benzinemotoren van VW onder verdenking stonden. Een goede reden voor HC om bij de lokale autobedrijven navraag te doen, want wat betekent dit voor de autobranche en voor de klanten?
Tekst en foto’s Gijs en Inge van Hesteren
Dit artikel is gepubliceerd in de Harlinger Courant van 10 november 2015
Wat Karol Luczycki van Auto Service Harlingen aan de Vormer betreft valt het allemaal wel mee. Hij denkt ook niet dat andere automerken eenzelfde soort softwaretrucje hebben toegepast.
“Het zijn vooral de TDI-motoren van Volkswagen die moeilijk schoon en zuinig te maken waren. Of ze waren vuil en sterk, of ze waren schoon en traag.
Wij als garagebedrijf hebben er geen boodschap aan. De klanten ook niet. Eventuele boetes van de Europese Unie komen niet bij hen terecht, maar bij de fabriek. Ik heb er nog niets van gemerkt dat het publiek Volkswagen de rug toekeert. Daar geloof ik niet in. Ze zullen er heus wel een oplossing voor vinden. Ja, VW zelf gaat nu wél met de billen bloot! De miljarden voor de boetes hebben ze vorig jaar al opzij gelegd.”
Trucjes werken niet
Aan de Grensweg, een paar straathoeken verder spreekt HC met Ubbo Toornstra van Autobedrijf Dijkstra. Hij is nog laconieker dan Luczycki.
“Het zal allemaal wel, wij merken er niet veel van. We hebben ons er ook niet in verdiept, daarvoor hebben we het veel te druk. Ik vind wel: je moet het als fabrikant op een eerlijke manier doen. Trucjes werken niet.
Echt, we hebben onze tijd hard nodig voor allerlei nieuwe dingen in het bedrijf. We hebben de werkplaats, de handel trekt aan, we verhuren steeds vaker onze bestelbusjes, afgelopen zaterdag de Suzuki Winterscandag. We hebben sinds begin oktober een zogenaamd ‘kentekenloket’. Tot voor kort kon je alleen naar de Bruna als je het kenteken van je auto, brommer of boot wilde overschrijven. Het was nog een heel gedoe, voordat alles rond was.”
Mazen in de wet
Ronald van der Wal van het gelijknamige autobedrijf aan de Oude Trekweg heeft er gemengde gevoelens over.
“Vroeger hadden auto’s helemaal geen computers, laat staan software. Tegenwoordig komen klanten bij ons om hun boordcomputer aan te laten passen. Hoezo duurzaam? Snel en zuinig moet ie wezen.
Volkswagen heeft het nu gedaan, maar iedere fabrikant zoekt naar de mazen in de wet. Ze kunnen niet anders. De overheid schiet te ver door met de milieueisen. Niemand kan dat halen. Dan vraag je er toch om? Zo schiet je je doel voorbij.
Volkswagen zal er wel weer bovenop komen. Dat kan toch niet, dat zo’n goed en sterk bedrijf hieraan te gronde gaat? Maar ja, goedpraten kan je dit niet.”
Beerput
Janko de Vries, bedrijfsleider van Auto Esgee aan de Kimswerderweg, verwacht dat meer automerken zich schuldig maken aan sjoemelen met de software.
“We hebben hier zelf twee VW Polo’s in de showroom staan, allebei zogenaamd sjoemeldiesels. De klanten maakt het niet veel uit, denk ik. De auto’s rijden er niet minder goed om. Als hij maar sterk en zuinig met de brandstof is. Het milieu vinden ze een sluitpost. Op de langere termijn weet nu nog niemand hoe het verder gaat. Misschien een brief van VW aan de klanten?”
Bij de receptie van Esgee nuanceert receptionist Alwin de Vries zijn bedrijfsleider.
“We hebben veel klanten gesproken die zich zorgen maken. Is mijn auto ook zo vervuilend? Krijgen we straks een naheffing van de Belastingdienst?”
Monteur Jan Glotze loopt binnen.
“De RDW is nu druk bezig met nieuw onderzoek. Bij een APK kunnen we dit soort dingen niet nameten. Je hebt er een rollenbank voor nodig. De RDW beschikt daar over.”
“Het schijnt dat BMW ook al door de mand gevallen is,” vult Alwin de Vries aan.
Jan Glotze: “De beerput is nu open. Het balletje ging rollen in de Verenigde Staten. Ze vroegen zich daar af: ‘hoe kan zo’n sterke auto nu zo schoon rijden?’ Voor de VW-dealers een strop misschien.”
De rijders, niet de fabrikanten
Ook motorfietsen worden tegenwoordig uitgerust met een boordcomputer. Tajan van der Wiel van Motorsport Harlingen aan de Vaartweg denkt niet dat er in de tweewielersector veel wordt gesjoemeld door de fabrikanten. Het zijn eerder de berijders die zich daaraan schuldig maken.
“Haha, het eerste wat veel motorrijders doen als ze een nieuwe motor kopen is het plaatsen van een kastje dat alle milieudingen omzeilt. Als ie maar harder loopt…
De computertechniek is bij motoren gewoon nog niet zo ver. Elektronica die je nu aantreft in nieuwe motoren zat zes jaar geleden al in auto’s. Het probleem is ook minder klemmend denk ik. De motor van een motorfiets heeft een kleinere cilinderinhoud en daardoor minder uitstoot en minder verliezen.
Volgens mij wist de RDW dit allang en de autodealers wisten het ook. Nu moet Volkswagen hangen. Het is niet voor niets dat dit verhaal de kop opsteekt in Amerika, net nu VW daar steeds groter wordt. Een paar jaar geleden was Toyota de klos, nu Volkswagen. Misschien heeft de Amerikaanse auto-industrie er wel de hand in gehad. Het is allemaal politiek!”